המרחב החברתי הוא מיזם משותף למספר עמותות, הפועל להעצים את הפעילות החברתית בישראל ע״י שימוש זמני בבניינים נטושים, והפיכתם למוקדים של עשייה חברתית ותרבותית.
בירושלים המרחב החברתי פעיל בשתי מוקדים עיקריים – בית אליאנס ומבנה שערי צדק הישן (רשות השידור).
המקום משמש כחממה להיווצרות קהילה יוזמת, יצירתית ומקצועית בירושלים. הבית משכן קולקטיבים של אמנים הפועלים מתוך חללי עבודה משותפים, פינות עבודה ליוצרים וכותבים, גלריות, ועוד ועוד.
“הבניין האייקוני ברחוב יפו בירושלים נבנה בשנת 1902 כבית החולים הראשון מחוץ לחומות. מייסדו, ד”ר משה וולך, הקדיש את חייו לפרויקט: הוא התגורר במקום ונאבק לקיים את בית החולים במהלך שתי מלחמות העולם ובזמן המצור על ירושלים במלחמת העצמאות. עד היום ניתן לראות את בורות המים העצומים ושרידי הרפת שבנה ד”ר וולך על מנת לספק טיפול מירבי לפצועים בזמן של מחסור. בית החולים שערי צדק עבר למיקומו הנוכחי בתחילת שנות השמונים, הבניין שופץ ונעשה בו שימוש כמבנה ההנהלה של רשות השידור. מאז, המבנה נתרם ע”י חברת ישראל קנדה לשימוש זמני. המרחב החברתי בשערי צדק הוא בית לצעירים היצירתיים שהעיר ירושלים נאבקת על מנת לשמרם בעיר: אומנים צעירים, יוצרים ויזמים. המרחב מעניק להם מקום, ומרחב לפעול בו. בנוסף, במבנה נמצאות קרנות פילנטרופיות, עמותות לעשייה חברתית, ועוד.” דניאל גבאי מלאך העמותה העמיד לרשות העמותה חדר מרהיב ביופי המאפשר הצגת עד 30 ציורים ופסלים שונים.
